dinsdag 25 november 2008

urban guerilla cookingfair

Het Rotterdamse(?) Urban guerilla cookingfair brengt eetcultuur naar de straat.
En drie funky roze gorilla's (het groenjaar op zijn hipst) leggen het nog eens uit: go green gorillaz

donderdag 20 november 2008

Rotterdam Zaait en Oogst

Rotterdam Zaait en Oogst, een feest voor boeren en buren

Rotterdam Zaait een Oogst is een feest waarbij buren uit de stad en boeren uit de omgeving met elkaar en elkaars voedselproducten, gerechten en gewoonten kennismaken. Het feest vindt in het voorjaar en/of najaar van 2009 plaats op het Heemraadsplein in Rotterdam. Het bestaat o.a. uit een markt met kraampjes vol lekkers van boeren, volkstuinders, buurtbewoners en winkeliers. Daarnaast staat het ‘Eerste Rotterdamse Oogst Diner' op het programma,- een streekmaaltijd uit de wereldkeuken, gemaakt met lokale grondstoffen door bewoners en bedrijven uit de buurt- en zijn er workshops voor kinderen ( maar ook volwassenen!) zoals appellollies maken, pizza’s bakken, koeien melken etc.

Rotterdam Zaait en Oogst komt tot stand in nauwe samenwerking tussen Stichting Van de boer, Eetbaar Rotterdam, buurt- en bewonersorganisaties, volkstuinverenigingen, scholen, opbouwwerk, boerencoöperaties, ambachtelijke voedselbedrijven, (Deel)gemeente en een aantal maatschappelijke organisaties als Rotterdams Milieu Centrum, Slow Food Rotterdam, Vereniging Midden Delfland, en anderen.

Op dit moment is Van de boer bezig met de samenstelling van het programma en de organisatie en fondswerving voor Rotterdam Zaait en Oogst.

Interesse in deelname aan Rotterdam Zaait en Oogst? Stuur een mailtje naar nicole@vandeboer.nl

Rotterdamse Oogst: lokaal eten uit de wereldkeuken

Rotterdamse Oogst, lokaal eten uit de wereldkeuken ( werktitel)

Onder het motto ‘ wat je van dichtbij haalt is lekker’ is Stichting Van de boer in het najaar van 2008 van start gegaan met het project ‘ Rotterdamse Oogst’, lokaal eten uit de wereldkeuken.

In een reeks keukentafelgesprekken en kookateliers ontmoeten melkveehouders, vleesboeren, groente- en fruittelers uit de regio Rotterdam, chef-koks, cateraars, sambalmakers, koekenbakkers en ijscomannen uit de stad. Het project laat ambachtelijke voedselproducenten en voedselverwerkers kennis maken met elkaar, elkaars producten en bedrijven. Rotterdamse Oogst brengt vraag en aanbod van deze partijen rond de keukentafel bij elkaar, met als doel om een inkoop-verkoop combinatie te ontwikkelen. Het tweede doel is nieuwe generatie streekproducten te introduceren: eentje waarbij de smaken in de wereldkeukens van Rotterdam gemaakt worden met lokale grondstoffen. Salsa creola van Westlandse tomaten, mozzarella uit Midden Delfland, Merquezworstjes uit de Hoeksche Waard.

In november en december 2008 vindt een drietal keukentafelgesprekken plaats. In voorjaar 2009 de kookateliers en productproeven van de eerste pilotlijn. Resultaten van Rotterdamse Oogst zullen voor de zomer van 2009 worden gepubliceerd. Het streven is om vanaf het najaar 2009 van start te gaan met Rotterdamse Oogst als voedselketenorganisatie voor boeren en buren en bedrijven en besturen.

Deze eerste pilot van Rotterdamse Oogst wordt mede mogelijk gemaakt door de Taskforce Multifunctionele Landbouw van het Ministerie van LNV.

Interesse in deelname aan Rotterdamse Oogst? Stuur een mailtje naar nicole@vandeboer.nl

dinsdag 18 november 2008

john thackara

this man has a lot of interesting ideas about urban agriculture

Read his blog.

woensdag 5 november 2008

2012 london food

The Capital Growth campaign will offer practical and financial support to communities around London to help more people grow more food, and to have greater access to land and food growing spaces for community benefit. Click on the links in the menu on the left to find out more. Please dig in...

http://www.capitalgrowth.org/