woensdag 29 oktober 2008

Voedsel uit je achtertuin

NBC bericht vanuit Londen over "Food from your backyard". Zie het item hier

urban AAgriculture

Verschillende ontwerpopleidingen zien stadslandbouw als een interessante opgave voor hun studenten. Op de weblog Pruned worden 3 projecten gepresenteerd die stadslandbouw gebruiken als vertrekpunt voor de verbeelding, gemaakt door studenten van de Architectural Association (AA) in Londen:
Farmacy , Aquaculture en King's Vineyard
Verre van doortimmerd als agro-projecten, bieden ze toch een verfrissende kijk op de ruimtelijke kwaliteiten die stadslandbouw kan brengen in de stad.

vrijdag 24 oktober 2008

Kansen voor stadslandbouw in Groene Prachtwijken


Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft 7,8 miljoen euro vrijgemaakt voor meer groen in de wijk. Het geld is specifiek bedoeld voor de 'krachtwijken' en wordt in de periode 2008-2011 verdeeld over dertien van de achttien steden. In totaal gaat het om 29 krachtwijken waarin groen een meer prominente plek krijgt. Meer groen in de wijk draagt onder meer bij aan een gezondere leefomgeving, vermindering van fijnstof, ruimte om te ontspannen en te sporten en een prettig vestigingsklimaat.
En waarom geen productief groen?
Lees het hele persbericht

Eetbaar Rotterdam in het nieuws

Een presentatie over stadslandbouw door Eetbaar Rotterdammer Jan-Willem van der Schans op de European Eemland Conference is opgepikt door de pers. Lees het persbericht:
"Eetbaar Rotterdam: haal landbouw binnen de stadsgrens"

maandag 13 oktober 2008

Stadskippen

Kippen houden in de stad is in Amerika uitgegroeid tot een beweging:
de 'illicit urban chicken movement'.

zondag 12 oktober 2008

De toekomst van ons voedsel: landbouw of laboratorium?

Wat brengt de toekomst op ons bord? Wordt het ambachtelijk of industrieel vervaardigd voedsel? Wordt het fast of slow? “Ik zou alleen maar eten wat je overgrootmoeder zou herkennen als eten,” zegt de gezaghebbende Amerikaanse journalist Prof. Michael Pollan, auteur van de bestseller The Omnivore’s Dilemma. Als centrale spreker schetst hij in deze uitzending de ontwikkeling van voedsel en voedselproductie in de Westerse wereld en laat hij zien waarom de VS hopelijk níet model staan voor de toekomstige voedselvoorziening in Europa.
Gefascineerd door de vraag hoe we in de toekomst de groeiende wereldbevolking kunnen voeden, gaat regisseur IJsbrand van Veelen op zoek naar de mensen die werken aan het voedsel van morgen. Ligt de oplossing in de traditie, zoals de SlowFood-beweging beweert? Of moeten we vertrouwen op de moderne laboratoria van de voedselindustrie? In deze Tegenlicht een beeldverslag uit de werelden van de traditioneel gerookte prosciutto én de vleesvervangers, van de Chianti Classico én de magere mayonaise die volvet smaakt.

Zie de uitzending hier

leven na de olie piek: stadslandbouw is de sleutel!

Transition Towns

De Britse permacultuur-activist Rob Hopkins startte in 2006
in zijn woonplaats Totnes (Devon, Engeland) het eerste
Transition-initiatief. Sindsdien zijn er in heel
Groot-Brittannië al vele tientallen groepen aan de slag
gegaan om ook hun stad of dorp tot een Transition Town te
maken. Het model slaat zo breed aan, dat het nu uitwaaiert
over de hele wereld. Er is inmiddels een breed en veelkleurig
wereldwijd Transition-network
Transition Towns op YouTube